СВЕТО ПИСМО

 

                                                                                                                           

     Стражите и молите се Богу да не паднете у  напаст;јер је дух срчан,али      је тело слабo (Мт. 26,41; Мр. 14,3 )  

 

        ПРАВОСЛАВНИ РАДИО              ,,РИЈЕЧ ПРАВОСЛАВЉА"

 

Google Translator

Претраживач

Задње додане фотографије

 

        ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР

 

  Цетињски манастир -први дио   

У самом срцу града под Ловћеном, града под кршом и каменом, нешто више од пет векова одјекују звона Цетињскога манастира. Првобитни манастир који се налазио на Ћипуру, саградио је Иван Црнојевић 1484. године, када се и епископска столица преселила из манастира Св. Николе на Врањини у Цетиње. Црнојевића манастир до темеља је срушен, од стране Турака 1692. године. Обновио га је Владика Данило, преместивши га на место где се и данас налази а недалеко од првобитне локације. У нови манастир уграђено је камење из старог и пренета је плоча са грбом Црнојевића.

Централно место манастирског комплекса заузима Црква, посвећена празнику Рођења Пресвете Богородице. У Њој се чувају мошти Св. Петра Цетињскога и две велике малтешке светиње Честица Часног Крста Господњег и Десна рука Св. Јована Крститеља и Претече Господњег. На улазу у цркву, са леве и десне стране налазе се гробови Књаза Данила Петровића и Војводе Мирка Петровића, оца краља Николе.

У припрату цркве Рођења Пресвете Богородице 1997. године изграђена је капела посвећена Св. Јовану Крститељу. У ризници Цетињског манастира чувају се многи у историјском, уметничком и културном смислу вриједни предмети. Неки од њих старији су од самог манастира, а већина датира из средњовјековног периода, надахнута византијском културом. Мноштво богослужбених књига, међу којима и прве које су штампане у ободској штампарији, затим Дивошево јеванђеље настало око 1320. године у Босни, копија морачке фреске на којој гавран храни Св. Пророка Илију, затим круна Стефана Дечанског, епитрахиљ који је био на моштима Св. Саве, Воздух манастира Милешеве и многи, многи други.О историји, духовном значају и богатој културној баштини Цетињског манастира,говориће нам сабрат Цетињског манастира, магистар историјских наука монах Павле Кондић.

Цетињски манастир је сједиште Црногорских Митрополита у посљедњих пет вијекова. У непосредној близини манастира налази се Његошева Биљарда, Српско посланство и Дворац Краља Николе. Испред манастира налази се Владичина башта, која је у току љетњих мјесеци право дјечије сабиралиште. На гувну се сваке године, већ више од деценије, одржава Дјечији сабор, на којем учествују дјеца полазници вјеронауке из цијеле Црне Горе. Изнад Цетињског манастира уздиже се Орлов крш гдје је сахрањен Владика Данило, родоначелник светородне лозе Петровића. У близини је и Цетињска Богословија, тренутно смјештена у згради Црквеног суда Митрополије Црногорско - приморске. У оквиру манастирског комплекса налази се Митрополитово сједиште - двор, у којем се налази и Митрополијска администрација. У данашњој емисији монах мр Павле Кондић, сабрат Цетињског манастира, говориће нам о спољашњем изгледу, архитектури манастира и манастирској порти, као и о добротворном раду Црногорских Митрополита.

 

Цетињски манастир -други дио

У ризници Цетињског манастира може се видјети Плаштаница настала у вријеме Преосвештеног Митрополита Крушедолског Исаије Ђукића, негдје после велике сеобе Срба, затим позната Врањинска звона, из манастира Светог Николе на Врањини. Прво звоно је настало 1306. године, друго 1380. и треће 1453. год. Ово су једна од ријетких звона која су сачувана из тог средњевјековног периода. Доста експоната који се чувају у ризници Цетињског манастира стигли су из Русије као дар царева, царица, патријараха... црногорским митрополитима. Чува се Плаштаница, Јеванђеље и ручни крст, дарови руске царице Катарине Друге Светом Петру Цетињском 1786. године. 1983. године ризница Цетињског манастира је покрадена. Нестало је 16 напрсних крстова и панагија, разне медаље и многи други вриједни експонати. До сада ништа од тога није пронађено.

 Цетињски манастир -трећи дио

Цетињски манастир -четврти дио

 

 

                       

                     Ћивот са моштима Светог Петра Цетињског

 

 

      

 Десна рука Светог Јована Крститељ, Честица Часног Крста,Икона Богородице Филермосе